wtorek, 26 maja 2015

ZUPA KREM Z CUKINII I ZIELONEGO GROSZKU

Gotowanie 25 min
Ilość porcji: 4 duże

SKŁADNIKI:
  • 0,5 op zielonego groszku mrożonego lub 1 puszka
  • 0,5 brokuła
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 Łyżki kaszki kukurydzianej
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól himalajska, pieprz tymianek, kurkuma
  • 2 Łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek

WYKONANIE:
Groszek zalać zimną wodą i gotować ok 10min wraz z solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem. Dorzucić podzielone na różyczki brokuły, przeciśnięty czosnek, cukinię pokrojoną w półpłasterki (po obcięciu końców ale ze skórką) i kaszę kukurydzianą. Po 10 min dodać masło klarowane lub oliwę, posiekaną natkę i zmiksować (najlepiej w blenderze). 

Podawać z grzankami z żytniego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz