środa, 6 maja 2015

PLACUSZKI JAGLANE Z DYNIĄ (bezglutenowe)

Delikatne i puszyste.
Przygotowanie 15min 
+ 1h na gotowanie dyni 
Smażenie 40min

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg upieczonej lub ugotowanej dyni
  • 16 Ł ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cm utartego kłącza imbiru
  • 4 jajka
  • wanilia w proszku (opcjonalnie)
  • 2 Łyżki ksylitolu
  • 8-10 Łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • rodzynki
  • masło klarowane do smażenia
  • kilka migdałów (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Dynię pozbawić nasion i upiec razem ze skórką w piekarniku. W zależności od gatunku dynia potrzebuje od 1h do 1,5h pieczenia w temp 180C. Po upieczeniu bardzo łatwo oddzielić miąższ od skórki. Dynię można także ugotować: pozbawić nasion, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki, gotować na małym ogniu pod przykryciem bez dodatku wody przez ok 1-1,5h. 
Przestudzoną dynię bez skórki wraz z pozostałymi składnikami zmiksować (np. mikserem ze stopką). Masa powinna być aksamitna i nie za gęsta. Można dodać rodzynki. Smażyć nieduże placuszki na mocno rozgrzanej patelni na maśle klarowanym. Placuszki są bardzo delikatne, więc należy bardzo ostrożnie przewracać je podczas smażenia na drugą stronę. Jeśli są zbyt duże i grube, mają tendencję do "przerywania się" podczas obracania.

Podawać same, z dżemem bez cukru (polecam dżemy Łowicza słodzone sokiem jabłkowym) lub posypane ksylitolem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz