O MNIE

KIM JESTEM?
- matką trzech wspaniałych synów
- żoną super faceta
- miłośniczką zdrowego gotowania
- niestrudzoną poszukiwaczką informacji o zdrowiu i czynnikach na nie wpływających
- graficzką z zawodu

Zamiłowanie do gotowania miałam zawsze, ale nie zawsze było to bardzo zdrowe. Jeszcze kilka lat temu nie byłam świadoma jakie produkty nam szkodzą, powodują, że ciągle się przeziębiamy, jesteśmy nie wyspani, nie mamy energii, a czasem prowadzą do bardzo poważnych chorób.

Choroby moich synów (alergie, azs, przewlekłe zapalenie ucha) i bieganie po lekarzach zmusiło mnie do poszukiwania innych metod leczenia poza lekami, które były im przepisywane całymi garściami: syropki, antybiotyki, sterydy wziewne, maści sterydowe… 

Zaczęłam przygodę z dietami: przeciwgrzybiczą, 5 przemian oraz leczenie homeopatią…

Kilka lat poszukiwań doprowadziło mnie do wytycznych, którymi kieruję się na codzień.

W skrócie: 
- unikam chemii w pożywieniu i w domu (wybieram produkty bez GMO, konserwantów, sztucznych barwników, płyny do czyszczenia bez chloru itd)
- do sprzątania i mycia używam produktów eko lub zwykłej sody czy octu
- unikam produktów zakwaszających (mleko, cukier, gluten) oraz wysokowęglowodanowych (biały ryż, skrobia kukurydziana i ziemniczana)
- używam naturalnych kosmetyków (eko i organic) lub robię je sama
- w leczeniu przeziębień stosuję naturalne metody (stawianie baniek, napary z lipy i prawoślazu, płukanie gardła sodą lub wodą utlenioną z płynem lugola, duże dawki wit C)

Efekt? Cała moja 5-cio osobowa rodzina choruje bardzo rzadko, a jeśli nas dopada przeziębienie to radzimy sobie z nim w parę dni: bez tabletek, antybiotyków i słodzonych syropków.

Wierzę także, że przy większości chorób, które są obecnie plagą (m.in alergie), możemy znacznie przyspieszyć leczenie zmieniając sposób żywienia. I na tym właśnie blogu postaram się pomóc zmienić dietę na zdrowszą, a przy okazji bardzo smaczną, pełną kolorów i cudownych zapachów! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz