Przygotowanie 15min
Ilość: 48 ciasteczek
Ilość: 48 ciasteczek
SKŁADNIKI:
- 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl sezamu (można dać pół na pół łuskanego i niełuskanego)
- 1 łyżka tahiny (masła sezamowego)
- 0,5 szkl amarantusa ekspandowanego
- 2 jajka eko
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
- szczypta sproszkowanej wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka cytrynowa
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować na w miarę gładką masę (ja używam miksera ze stopką). Nakładać małe porcje masy łyżeczką (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatając palcami do uzyskania pożadanego kształtu ciasteczka. Mi wyszły 2 pełne duże blachy - 48 sztuk.
Piec ok. 30 min w temp 160oC.
Bardzo podoba mi się ten przepis, może wypróbuję w weekend :). Nie mam tylko tahiny, co można dać w zastępstwie? Chyba, że jest to konieczny składnik, nie do zastpienia :)
OdpowiedzUsuńMożna zmielić sezam w młynku do kawy, ale podejrzewam, że jeśli pominiesz tahinę to i tak ciasteczka się udadzą :)
OdpowiedzUsuń