środa, 6 maja 2015

CIASTECZKA SEZAMOWO WANILIOWE (bezglutenowe)

Sezam z nutką wanilii i cytryny
Pieczenie 30min
Przygotowanie 15min
Ilość: 48 ciasteczek

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl sezamu (można dać pół na pół łuskanego i niełuskanego)
  • 1 łyżka tahiny (masła sezamowego)
  • 0,5 szkl amarantusa ekspandowanego
  • 2 jajka eko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • szczypta sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka cytrynowa 

WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować na w miarę gładką masę (ja używam miksera ze stopką). Nakładać małe porcje masy łyżeczką (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatając palcami do uzyskania pożadanego kształtu ciasteczka. Mi wyszły 2 pełne duże blachy - 48 sztuk.


Piec ok. 30 min w temp 160oC.

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis, może wypróbuję w weekend :). Nie mam tylko tahiny, co można dać w zastępstwie? Chyba, że jest to konieczny składnik, nie do zastpienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zmielić sezam w młynku do kawy, ale podejrzewam, że jeśli pominiesz tahinę to i tak ciasteczka się udadzą :)

    OdpowiedzUsuń