środa, 27 maja 2015

CIASTO BANANOWE

Pieczenie 30 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 duże banany
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 1,5 szkl płatków owsianych
  • 3 jajka eko
  • 3 Łyżki ksylitolu
  • 4 Łyżki miękkiego masła klarowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 Łyżki wody
  • 1,5 Łyżki karobu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 Łyżeczka oleju kokosowego (rafinowego)
WYKONANIE CIASTA:
Wszystkie składniki zmiksować, nalać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka i rumianego wierzchu. Po upieczeniu polać czekoladową polewą i posypać płatkami migdałów.

WYKONANIE POLEWY:
W miseczce w kąpieli wodnej podgrzać wodę z ksylitolem i mieszać, aż się rozpuści. Potem dodać pozostałe składniki i gdy tylko rozpuści się olej kokosowy zdjąć miseczkę, aby już sie nie podgrzewała. Dokładnie wymieszać, aby tłuszcz połączył się z polewą i by nie było grudek. Od razu polewać ciasto.

Piec ok. 30 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz