poniedziałek, 25 maja 2015

AMARANTUSKI POMARAŃCZOWE


Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
Ilość: 48 ciasteczek

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl mąki z amarantusa lub mielonych płatków amarantusowych
  • 1 szkl amarantusa ekspandowanego
  • 1 szkl prosa ekspandowanego
  • 1 jajko eko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 100g miękkiego masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • sproszkowana wanilia eko
  • sproszkowana skórka pomarańczowa
  • 4 Łyżki soku pomarańczowego (bez cukru) lub wody

WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować, jeśli będzie za gęsta dodać trochę soku pomarańczowego lub wody. Nakładać małe porcje masy łyżeczką (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatając palcami do uzyskania pożadanego kształtu ciasteczka. Ja tym razem ugniatałam ciasteczka przez foremki, aby nadać ciekawszy kształt. Wyszły 2 pełne duże blachy - 48 sztuk.

Uważać podczas pieczenia bo lubią szybko się przypiekać.

Piec ok. 15 min w temp 150oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz