Ilość: 48 ciasteczek
SKŁADNIKI:
- 1 szkl mąki z amarantusa lub mielonych płatków amarantusowych
- 1 szkl amarantusa ekspandowanego
- 1 szkl prosa ekspandowanego
- 1 jajko eko
- 3 łyżki ksylitolu
- 100g miękkiego masła klarowanego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
- sproszkowana wanilia eko
- sproszkowana skórka pomarańczowa
- 4 Łyżki soku pomarańczowego (bez cukru) lub wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować, jeśli będzie za gęsta dodać trochę soku pomarańczowego lub wody. Nakładać małe porcje masy łyżeczką (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatając palcami do uzyskania pożadanego kształtu ciasteczka. Ja tym razem ugniatałam ciasteczka przez foremki, aby nadać ciekawszy kształt. Wyszły 2 pełne duże blachy - 48 sztuk.
Uważać podczas pieczenia bo lubią szybko się przypiekać.
Uważać podczas pieczenia bo lubią szybko się przypiekać.
Piec ok. 15 min w temp 150oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz