Przygotowanie 20min
Ilość: 12 muffinek
Ilość: 12 muffinek
SKŁADNIKI:
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl mąki gryczanej
- jogurt kozi eko 160g
- 5 jaj eko
- paczka świeżego szpinaku lub 0,5 paczki mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 Łyżki roztopionego masła klarowanego
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz
- suszone pomidory eko (opcjonalnie)
- twardy starty kozi ser do posypania (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Szpinak świeży umyć, pokroić, a mrożony przełożyć do garnka i poddusić z czosnkiem i przyprawami.
Kaszę, mąkę, żółtka, jogurt i masło zmiksować na gładką masę (np. stopką do blendera). Do uzyskanej masy przełożyć szpinak i delikatnie wymieszać (dla dzieci zmiksowałam, aby nie było widać kawałków liści). Jeśli lubisz dodaj teraz suszone pomidory - kilka sztuk zlej wrzątkiem i pokrój w kostkę.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody. Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać całość łyżką. Nakładać do foremek na muffinki lub ceramicznych miseczek do pieczenia. Pod koniec pieczenia można posypać kozim serem.
Kaszę, mąkę, żółtka, jogurt i masło zmiksować na gładką masę (np. stopką do blendera). Do uzyskanej masy przełożyć szpinak i delikatnie wymieszać (dla dzieci zmiksowałam, aby nie było widać kawałków liści). Jeśli lubisz dodaj teraz suszone pomidory - kilka sztuk zlej wrzątkiem i pokrój w kostkę.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody. Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać całość łyżką. Nakładać do foremek na muffinki lub ceramicznych miseczek do pieczenia. Pod koniec pieczenia można posypać kozim serem.
Piec ok. 25 min w temp 175oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz