wtorek, 5 maja 2015

MARCHEWKOWE 
BROWNIE (bezglutenowe)

Wygląda i smakuje jak brownie
Pieczenie 30min
Przygotowanie 20min

SKŁADNIKI:
  • 3 jaja
  • 4Ł ksylitolu
  • 100g roztopionego masła klarowanego
  • 1 łyż przyprawy do piernika
  • 1 łyż cynamonu
  • 1 łyż karobu
  • 2 szkl mąki owsianej
  • 0,5 szkl mielonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • opcjonalnie - 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej w proszku eko
  • 2 duże marchwie
Polecam zaopatrzyć się w młynek do kawy i mielić w nim samemu pestki, ziarna na mąkę, a także skórkę pomarańczową (wcześniej wysuszoną). Na potrzeby tego ciasta zmieliłam płatki owsiane na mąkę i pestki dyni. Skórkę pomarańczową robię sama - obieram pomarańcze eko i suszę skórki, potem mielę je na proszek w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiczku. 

WYKONANIE:
Jaja utrzeć z ksylitolem. Dodać resztę składników poza marchwią, zmiksować. Utrzeć marchew, dodać do masy, wymieszać, nałożyć do formy wysmarowanej masłem klarowanym (ja używam ceramicznej) i wstawić do pieca.


Piec 30 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz