![]() |
Wygląda i smakuje jak brownie… |
Pieczenie 30min
Przygotowanie 20min
SKŁADNIKI:
- 3 jaja
- 4Ł ksylitolu
- 100g roztopionego masła klarowanego
- 1 łyż przyprawy do piernika
- 1 łyż cynamonu
- 1 łyż karobu
- 2 szkl mąki owsianej
- 0,5 szkl mielonych pestek dyni
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
- opcjonalnie - 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej w proszku eko
- 2 duże marchwie
Polecam zaopatrzyć się w młynek do kawy i mielić w nim samemu pestki, ziarna na mąkę, a także skórkę pomarańczową (wcześniej wysuszoną). Na potrzeby tego ciasta zmieliłam płatki owsiane na mąkę i pestki dyni. Skórkę pomarańczową robię sama - obieram pomarańcze eko i suszę skórki, potem mielę je na proszek w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiczku.
WYKONANIE:
Jaja utrzeć z ksylitolem. Dodać resztę składników poza marchwią, zmiksować. Utrzeć marchew, dodać do masy, wymieszać, nałożyć do formy wysmarowanej masłem klarowanym (ja używam ceramicznej) i wstawić do pieca.
Piec 30 min w temp 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz