środa, 6 maja 2015

ZUPA DYNIOWA

Sycąca i pięknie pomarańczowa!
Przygotowanie 30min 
+ 1h na gotowanie dyni 

SKŁADNIKI:
  • 2l wody lub bulionu
  • 1kg dyni
  • 2 marchwie
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 Ł masła klarowanego 
  • przyprawy: troszkę kurkumy, sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, odrobina cytryny
  • prażone pestki dyni do posypania
  • grzanki z żytniego chleba
  • natka pietruszki

WYKONANIE:
Cebulę i czosnek pokroić w kawałeczki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz do garnka, dodać tymianek. Marchewkę i jabłko pokroić w kawałki i wrzucić do już lekko podsmażonej cebuli. Dusić 15-20 min. Dodać ugotowaną wcześniej dynię, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy: sól, pieprz, gałkę, kurkumę i jeszcze chwilkę gotować (ok. 10 min). Przed podaniem zmiksować blenderem lub stopką miksera. 

Podawać z grzankami z żytniego chleba, prażonymi pestkami dyni i świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz