SKŁADNIKI:
- 2l wody lub bulionu
- 1kg dyni
- 2 marchwie
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 Ł masła klarowanego
- przyprawy: troszkę kurkumy, sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, odrobina cytryny
- prażone pestki dyni do posypania
- grzanki z żytniego chleba
- natka pietruszki
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek pokroić w kawałeczki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz do garnka, dodać tymianek. Marchewkę i jabłko pokroić w kawałki i wrzucić do już lekko podsmażonej cebuli. Dusić 15-20 min. Dodać ugotowaną wcześniej dynię, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy: sól, pieprz, gałkę, kurkumę i jeszcze chwilkę gotować (ok. 10 min). Przed podaniem zmiksować blenderem lub stopką miksera.
Podawać z grzankami z żytniego chleba, prażonymi pestkami dyni i świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz