SKŁADNIKI:
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl ugotowanej dyni (najlepiej Hokkaido - da najładniejszy kolor)
- garstka migdałów (płatki lub całe)
- 2 daktyle
- 4 suszone morele
- cynamon
- świeży imbir
- kurkuma
WYKONANIE:
Dynię obrać, umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Zalać wodą, aby zakryć kawałki dyni i gotować ok 20min (dynię Hokkaido ok 10 min). Do ugotowanej dyni dodać ugotowaną kaszę, daktyle, morele, szczyptę cynamonu i kurkumy oraz odrobinę startego imbiru. Całość zblendować na gładką masę. Można dodać zmielone migdały lub pokroić je i użyć do posypania.
Najlepiej smakuje na ciepło z dżemem morelowym lub świeżymi owocami (brzoskwinią, malinami czy borówką amarykańską).
Najlepiej smakuje na ciepło z dżemem morelowym lub świeżymi owocami (brzoskwinią, malinami czy borówką amarykańską).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz