wtorek, 19 maja 2015

PUDDING DYNIOWO JAGLANY (bezglutenowy)

Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Ilość porcji 2 duże lub 4 małe

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl ugotowanej dyni (najlepiej Hokkaido - da najładniejszy kolor)
  • garstka migdałów (płatki lub całe)
  • 2 daktyle
  • 4 suszone morele
  • cynamon
  • świeży imbir
  • kurkuma

WYKONANIE:
Dynię obrać, umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Zalać wodą, aby zakryć kawałki dyni i gotować ok 20min (dynię Hokkaido ok 10 min). Do ugotowanej dyni dodać ugotowaną kaszę, daktyle, morele, szczyptę cynamonu i kurkumy oraz odrobinę startego imbiru. Całość zblendować na gładką masę. Można dodać zmielone migdały lub pokroić je i użyć do posypania.

Najlepiej smakuje na ciepło z dżemem morelowym lub świeżymi owocami (brzoskwinią, malinami czy borówką amarykańską).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz