SKŁADNIKI:
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 op płatków gryczanych bio
- 1 op płatków owsianych bio
- 1 op płatków amarantusowych bio
- pestki dyni i słonecznika, migdały
- rodzynki lub inne bakalie (morele, śliwki suszone, owoce goji)
WYKONANIE:
Dla tych co maja rano mało czasu proponuję owsiankę robić wieczorem dzień wcześniej i rano tylko podgrzać.
Kaszę jaglaną warto gotować raz na 2-3 dni i mieć zawsze zapas w lodówce.
Do gotującej wody dodać kaszę jaglaną i wymieszać, aby nie było grudek (kasza wcześniej ugotowana lubi się sklejać). Zestawić z ognia/palnika i dodać płatki owsiane, gryczane i amarantusowe. Jeśli jest za gęsta dodać nieco wrzątku - owsianka powinna dać się swobodnie mieszać łyżką. Zostawić do wchłonięcia wody. Po 15 min jest gotowa do podania.
Czekając na owsiankę na patelni wrzucamy po łyżce pestek dyni i słonecznika oraz posiekane migdały i chwilę prażymy mieszając na gorącej patelni.
Owsiankę podawać na ciepło posypaną uprażonymi pestkami i bakaliami.
Kaszę jaglaną warto gotować raz na 2-3 dni i mieć zawsze zapas w lodówce.
Do gotującej wody dodać kaszę jaglaną i wymieszać, aby nie było grudek (kasza wcześniej ugotowana lubi się sklejać). Zestawić z ognia/palnika i dodać płatki owsiane, gryczane i amarantusowe. Jeśli jest za gęsta dodać nieco wrzątku - owsianka powinna dać się swobodnie mieszać łyżką. Zostawić do wchłonięcia wody. Po 15 min jest gotowa do podania.
Czekając na owsiankę na patelni wrzucamy po łyżce pestek dyni i słonecznika oraz posiekane migdały i chwilę prażymy mieszając na gorącej patelni.
Owsiankę podawać na ciepło posypaną uprażonymi pestkami i bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz