wtorek, 19 maja 2015

OWSIANKA (bezglutenowa)

Sycące śniadanie
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 op płatków gryczanych bio
  • 1 op płatków owsianych bio
  • 1 op płatków amarantusowych bio
  • pestki dyni i słonecznika, migdały
  • rodzynki lub inne bakalie (morele, śliwki suszone, owoce goji)

WYKONANIE:
Dla tych co maja rano mało czasu proponuję owsiankę robić wieczorem dzień wcześniej i rano tylko podgrzać.

Kaszę jaglaną warto gotować raz na 2-3 dni i mieć zawsze zapas w lodówce.

Do gotującej wody dodać kaszę jaglaną i wymieszać, aby nie było grudek (kasza wcześniej ugotowana lubi się sklejać). Zestawić z ognia/palnika i dodać płatki owsiane, gryczane i amarantusowe. Jeśli jest za gęsta dodać nieco wrzątku - owsianka powinna dać się swobodnie mieszać łyżką. Zostawić do wchłonięcia wody. Po 15 min jest gotowa do podania. 
Czekając na owsiankę na patelni wrzucamy po łyżce pestek dyni i słonecznika oraz posiekane migdały i chwilę prażymy mieszając na gorącej patelni.

Owsiankę podawać na ciepło posypaną uprażonymi pestkami i bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz