wtorek, 19 maja 2015

MUFFINY - SUFLECIKI SZPINAKOWE (bezglutenowe)

Idealne do małej łapki
Pieczenie 25min
Przygotowanie 20min
Ilość: 12 muffinek

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • jogurt kozi eko 160g
  • 5 jaj eko
  • paczka świeżego szpinaku lub 0,5 paczki mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 Łyżki roztopionego masła klarowanego
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz
  • suszone pomidory eko (opcjonalnie)
  • twardy starty kozi ser do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Szpinak świeży umyć, pokroić, a mrożony przełożyć do garnka i poddusić z czosnkiem i przyprawami. 
Kaszę, mąkę, żółtka, jogurt i masło zmiksować na gładką masę (np. stopką do blendera). Do uzyskanej masy przełożyć szpinak i delikatnie wymieszać (dla dzieci zmiksowałam, aby nie było widać kawałków liści). Jeśli lubisz dodaj teraz suszone pomidory - kilka sztuk zlej wrzątkiem i pokrój w kostkę.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody. Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać całość łyżką. Nakładać do foremek na muffinki lub ceramicznych miseczek do pieczenia. Pod koniec pieczenia można posypać kozim serem.

Piec ok. 25 min w temp 175oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz