wtorek, 5 maja 2015

CEBULAK JAGLANO GRYCZANY (bezglutenowy)

Chrupiący i mocno cebulowy
Pieczenie 40min
Przygotowanie 20min

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 0,5 szkl zmielonych orzechów nerkowca
  • 1 jajko eko
  • 6 Ł roztopionego masła klarowanego
  • 1 szkl wody
  • kurkuma, sól, pieprz, oregano, cząber, kmin rzymski
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: starty żółty ser
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z czosnkiem (wyciśniętym przez wyciskarkę), aby się leko zeszkliła, na maśle klarowanym z dodatkiem soli, pieprzu, oregano i cząbru. Podczas podsmażania cebuli zmiksować ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę gryczaną, zmielone orzechy, masło, wodę i przyprawy na w miarę gładką masę (używam miksera ze stopką). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody (ma być gęstości serka). Na papier do pieczenia nakładać łyżką masę, rozprowadzić, aby uzyskać kształt małego spodu do pizzy o grubości ok. 0,5cm. Na wierzch  układać podsmażoną cebulę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Dla urozmaicenia można posypać starym żółtym serem pod koniec pieczenia.
Dla wybrednych podniebień, które nie uznają cebuli w kawałkach można cebulę zmiksować razem z masą i uzyskamy cebulowe kruche ciastko lub spód do zapiekanki. 
Smacznego!


Piec ok. 40 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz