piątek, 22 maja 2015

CARPACCIO Z BURAKA

Przygotowanie 10 min
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:
  • 1 ugotowany burak
  • 2 garście liści świeżego szpinaku lub rukoli
  • 2 Łyżki prażonych pestek słonecznika
  • olej lniany lub oliwa z oliwek 
  • sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • ser kozi typu feta lub kozi twardy

WYKONANIE:
Umyte i osuszone liście ułożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w cieniutkie plasterki buraka, pokrojoną w kostkę fetę (lub wiórki twardego sera) i posypać ziarnami słonecznika. Posypać solą, pieprzem i ziołami, polać oliwą i od razu podawać.

Madzia, dzięki za przepis! :) Chyba w oryginale miał być ocet balsamiczny, ale moja rodzina za nim nie przepada więc zamieniłam go na dobrej jakości olej lniany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz