wtorek, 30 czerwca 2015

SUFLET DYNIOWY

Pieczenie 25min
Przygotowanie 20min
Ilość: 12 miseczek

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl musu z dyni (zmiksowanej po ugotowaniu lub upieczeniu)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, tymianek, imbir, kurkuma
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,25 szkl mąki gryczanej
  • 5 jaj eko
  • twardy starty kozi ser do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Cebulę podsmażyć z przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą tymianku, imbiru i kurkumy. Dynię zmiksować z żółtkami, kaszą jaglaną, cebulą, mąką gryczaną.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody. Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać całość łyżką. Nakładać do ceramicznych miseczek do pieczenia. Pod koniec pieczenia można posypać kozim serem.

Piec ok. 25 min w temp 190oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz