poniedziałek, 8 czerwca 2015

BATONIKI MUESLI (beglutenowe - bez pieczenia)

Przygotowanie 20 min
Ilość porcji: 15 szt
Chłodzenie min. 1h

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 6 Łyżek oleju kokosowego
  • 0,5 szkl prosa ekpandowanego
  • 0,5 szkl amarantusa espandowanego
  • 2 dojrzałe banany
  • garść: rodzynek, posiekanych migdałów, jagód goji, orzechów lub innych bakalii
WYKONANIE:
Olej kokosowy rozpuścić na patelni, gdy będzie płynny dodać płatki owsiane. Podgrzewać często mieszając, aż płatki lekko się zrumienią. W misce rozgnieść widelcem banany, dodać do nich płatki owsiane, proso, amarantus, bakalie i dokładnie wymieszać. masę przełożyć do płaskiego szklanego naczynia, najlepiej prostokątnego i mocno ugnieść łyżką, aby zakryć całe dno i uzyskać jednakową grubość (u mnie ok 1,5 cm). Zbyt cienka warstwa może się kruszyć podczas wyjmowania. Schować do lodówki na min. 1h. Gdy masa stwardnieje, pokroić nożem na nieduże batoniki i ostrożnie wyjąć z naczynia. Każdy batonik owinąć folią i tak opakowane trzymać w lodówce, aby były twarde podczas konsumpcji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz