SKŁADNIKI:
- 1 szkl płatków owsianych
- 6 Łyżek oleju kokosowego
- 0,5 szkl prosa ekpandowanego
- 0,5 szkl amarantusa espandowanego
- 2 dojrzałe banany
- garść: rodzynek, posiekanych migdałów, jagód goji, orzechów lub innych bakalii
WYKONANIE:
Olej kokosowy rozpuścić na patelni, gdy będzie płynny dodać płatki owsiane. Podgrzewać często mieszając, aż płatki lekko się zrumienią. W misce rozgnieść widelcem banany, dodać do nich płatki owsiane, proso, amarantus, bakalie i dokładnie wymieszać. masę przełożyć do płaskiego szklanego naczynia, najlepiej prostokątnego i mocno ugnieść łyżką, aby zakryć całe dno i uzyskać jednakową grubość (u mnie ok 1,5 cm). Zbyt cienka warstwa może się kruszyć podczas wyjmowania. Schować do lodówki na min. 1h. Gdy masa stwardnieje, pokroić nożem na nieduże batoniki i ostrożnie wyjąć z naczynia. Każdy batonik owinąć folią i tak opakowane trzymać w lodówce, aby były twarde podczas konsumpcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz