środa, 10 czerwca 2015

TARTA/ZAPIEKANKA GRYCZANA POROWA

Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 80g masła klarowanego
  • 1 żółtko
  • 4 Łyżki wody
  • szczypta soli himalajskiej, szczypta: pieprzu, kurkumy, imbiru
WYKONANIE:
Do mąki gryczanej dodać pokruszone/rozdrobnione masło, żółtko, przyprawy i wodę. Zmiksować krótko, aby tylko wymieszać składniki (ciasto nie będzie zwarte, będzie się kruszyć). Szybko zagnieść ciasto, wyłożyć szklane lub ceramiczne naczynie do pieczenia pozostawiając podwyższone brzegi. Ponakłuwać widelcem spód i wstawić na 15 min do zamrażalnika lub jeśli ciasto przygotujemy wcześniej - na 1h do lodówki. 
Włączyć piekarnik ustawić na 200oC i wyjąć naczynie z ciastem lodówki/zamrażarki aby się ogrzało do czasu nagrzania piekarnika (aby naczynie nie pękło po wstawieniu do nagrzanego piekarnika). Podpiec ciasto do leciutkiego zrumienienia brzegów przez ok 20 min.
Piec ok. 20 min w temp 200oC.
Podczas pieczenia ciasta przygotować masę porową.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 1 duży por lub 2 małe
  • 2 Łyżki masła klarowanego
  • 3 jajka + 1 białko
  • 0,5 szkl zmielonych orzechów nerkowca
  • tymianek
  • sól himalajska, pieprz, tymianek
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • mozarella lub ser kozi twardy (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Por poddusić z solą, pieprzem, utartym imbirem i tymiankiem na maśle klarowanym. Jajka z białkiem ubić i dodać orzechy oraz lekko przestudzone pory. 
Masę porową wyłożyć na popieczone ciasto, można na wierzch ułożyć plasterki mozarelli lub starty ser kozi. 
Zmniejszyć temp. w piekarniku na 180oC
Piec ok. 30 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz