SKŁADNIKI:
- pęczek botwinki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól himalajska, pieprz
- 1,5l wody
- 2 ogórki
- pęczek rzodkiewki
- 1 mały jogurt kozi lub owczy bio
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
WYKONANIE:
Botwinkę dokładnie umyć, obrać buraczki, pokroić w drobną kostkę wraz z łodyżkami i liśćmi, dodać sok z cytryny, zalać zimną wodą, zagotować, a potem gotować na małym ogniu ok 15 min. Dodać sól i pieprz. Na każdy talerz nałożyć jedno jajko ugotowane na twardo pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce pół ogórka bez skórki i 2 rzodkiewki. Wlać porcję ugotowanej i przestudzonej botwinki, dodać łyżkę jogurtu i wymieszać delikatnie łyżką. Na wierzch posypać pokrojony szczypiorek i koperek i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz