poniedziałek, 15 czerwca 2015

CHŁODNIK Z BOTWINKI

Obowiązkowa zupa na lato
Gotowanie 15 min
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI:
  • pęczek botwinki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska, pieprz
  • 1,5l wody
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 mały jogurt kozi lub owczy bio
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
WYKONANIE:
Botwinkę dokładnie umyć, obrać buraczki, pokroić w drobną kostkę wraz z łodyżkami i liśćmi, dodać sok z cytryny, zalać zimną wodą, zagotować, a potem gotować na małym ogniu ok 15 min. Dodać sól i pieprz. Na każdy talerz nałożyć jedno jajko ugotowane na twardo pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce pół ogórka bez skórki i 2 rzodkiewki. Wlać porcję ugotowanej i przestudzonej botwinki, dodać łyżkę jogurtu i wymieszać delikatnie łyżką. Na wierzch posypać pokrojony szczypiorek i koperek i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz