piątek, 12 czerwca 2015

CIASTECZKA GRYCZANKI KORZENNE


Przygotowanie 15 min

Pieczenie 25 min
Ilość: 56 ciasteczek

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl mąki gryczanej
  • 1 jajko eko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 100g masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • 1 Łyżka cynamonu
  • 1 Łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka karobu
  • 3 łyżki wody

WYKONANIE:
Kaszę jaglaną zmiksować z jajkiem i wodą na jednolitą masę (np. stopką do blendera). Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem. Nakładać małe porcje masy łyżeczką (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatając palcami do uzyskania pożadanego kształtu ciasteczka o grubości ok 0,5 cm. Mi wyszły niepełne 3 duże blachy - 56 sztuk.

Piec ok. 25 min w temp 170oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz