poniedziałek, 29 czerwca 2015

POMPONIKI CZEKOLADOWO JAGLANE

Przygotowanie: 15min
Pieczenie 20 min
Ilość: 240 malutkich ciasteczek

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl zmielonych pestek dyni
  • 2 jajko eko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody

WYKONANIE:
Kaszę jaglaną zmiksować z jajkiem i wodą na jednolitą masę (np. stopką do blendera). Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem. Nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą wyciskarki do kremu, aby powstały ciasteczka wielkości małych bezików. Oczywiście można też nakładać małe porcje masy łyżeczką. Mi wyszły pełne 3 duże blachy - ok 240 sztuk.

Piec ok. 20 min w temp 170oC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz