poniedziałek, 15 czerwca 2015

GRECKIE PLACUSZKI Z CUKINIĄ I FETĄ

Przygotowanie 15min 
Smażenie 40min
Ilość: ok 30 szt

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 100 g fety owczej
  • 0,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 Łyżek mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • jajko
  • 1 Łyżka siekanego koperku
  • 1 Łyżka siekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • masło klarowane do smażenia

WYKONANIE:
Cukinię umyć, odkroić końce i utrzeć na grubej tarce. Posypać solą i odstawić na 15 min, aby puściła sok. Odcisnąć sok z cukinii, najlepiej 2-3 krotnie (ręką lub na sitku) i dodać do niej resztę składników, wymieszać (łyżką lub mikserem).
Nakładać na patelnię niewielkie porcje (np. małą łyżeczką), aby wyszły malutkie placuszki. Zbyt duże placuszki będą się przerywać. Podawać na ciepło same lub z sosem np. tzatziki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz