SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 100 g fety owczej
- 0,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 Łyżek mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- jajko
- 1 Łyżka siekanego koperku
- 1 Łyżka siekanego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia eko
- masło klarowane do smażenia
Cukinię umyć, odkroić końce i utrzeć na grubej tarce. Posypać solą i odstawić na 15 min, aby puściła sok. Odcisnąć sok z cukinii, najlepiej 2-3 krotnie (ręką lub na sitku) i dodać do niej resztę składników, wymieszać (łyżką lub mikserem).
Nakładać na patelnię niewielkie porcje (np. małą łyżeczką), aby wyszły malutkie placuszki. Zbyt duże placuszki będą się przerywać. Podawać na ciepło same lub z sosem np. tzatziki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz