poniedziałek, 22 czerwca 2015

ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ

Gotowanie 25 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
  • kawałek glonu kombu lub/i majeranek, tymianek
  • kartonik sosu pomidorowego
  • przyprawa do rosołu eko
  • sól, pieprz
  • ksylitol
WYKONANIE:
Soczewicę przepłukać na sitku, zalać zimną wodą i zgotować. Wodę odlać, zalać zimną i zagotować ponownie i powtórzyć to jeszcze raz. Trzykrotne odlewanie wody po zagotowaniu konieczne jest aby usunąć zawarte w soczewicy puryny, które nie tylko są ciężkostrawne, ale w w większych ilościach powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniają przyswajanie wapnia co prowadzić może do zapalenia stawów.
Do gotującej soczewicy dodać nieduży kawałek glonu kombu, szczyptę majeranku i tymianku, co sprawi, że będzie lżej strawna oraz przyprawę do rosołu (mieszankę suszonych warzyw i przypraw)
Z ugotowanej soczewicy wyjąć glon i w wersji dla dzieci soczewicę zmiksować wraz sosem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką ksylitolu. Podawać jako zupa krem samą lub z makaronem. Dla dorosłych polecam zmiksować tylko połowę soczewicy a resztę dodać w całości, aby pływała w zupie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz