SKŁADNIKI:
- 1 szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
- kawałek glonu kombu lub/i majeranek, tymianek
- kartonik sosu pomidorowego
- przyprawa do rosołu eko
- sól, pieprz
- ksylitol
WYKONANIE:
Soczewicę przepłukać na sitku, zalać zimną wodą i zgotować. Wodę odlać, zalać zimną i zagotować ponownie i powtórzyć to jeszcze raz. Trzykrotne odlewanie wody po zagotowaniu konieczne jest aby usunąć zawarte w soczewicy puryny, które nie tylko są ciężkostrawne, ale w w większych ilościach powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniają przyswajanie wapnia co prowadzić może do zapalenia stawów.
Do gotującej soczewicy dodać nieduży kawałek glonu kombu, szczyptę majeranku i tymianku, co sprawi, że będzie lżej strawna oraz przyprawę do rosołu (mieszankę suszonych warzyw i przypraw)
Z ugotowanej soczewicy wyjąć glon i w wersji dla dzieci soczewicę zmiksować wraz sosem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką ksylitolu. Podawać jako zupa krem samą lub z makaronem. Dla dorosłych polecam zmiksować tylko połowę soczewicy a resztę dodać w całości, aby pływała w zupie.
Do gotującej soczewicy dodać nieduży kawałek glonu kombu, szczyptę majeranku i tymianku, co sprawi, że będzie lżej strawna oraz przyprawę do rosołu (mieszankę suszonych warzyw i przypraw)
Z ugotowanej soczewicy wyjąć glon i w wersji dla dzieci soczewicę zmiksować wraz sosem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką ksylitolu. Podawać jako zupa krem samą lub z makaronem. Dla dorosłych polecam zmiksować tylko połowę soczewicy a resztę dodać w całości, aby pływała w zupie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz