czwartek, 18 czerwca 2015

CHLEBKI SŁONECZNIKOWO DYNIOWE

Pieczenie 30 min
Przygotowanie 20 min
Ilość sztuk: 24

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 0,75 szkl zmielonego słonecznika
  • 0,25 szkl zmielonych pestek dyni
  • 1 jajko eko
  • 4 Ł roztopionego masła klarowanego
  • 1,5 szkl wody
  • kurkuma, sól, pieprz, kminek
  • czarnuszka do posypania
WYKONANIE:
Pestki dyni i słonecznika najlepiej zmielić samemu tuż przed użyciem (np. w elektrycznym młynku do kawy). 
Wszystkie składniki zmiksować na w miarę gładką masę (używam miksera ze stopką). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody (ma być gęstości serka). Na papier do pieczenia nakładać łyżką masę, rozprowadzić, aby uzyskać kształt małego okrągłego placka (wielkość podobna do kromki chleba) o grubości ok. 0,5 cm. Posypać czarnuszką przed wstawieniem do piekarnika
Piec ok. 30 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz