poniedziałek, 8 czerwca 2015

CHLEBKI JAGLANE Z SIEMIENIEM

Z tapenadą smakuje wyśmienicie!

Pieczenie 30 min
Przygotowanie 20 min
Ilość sztuk: 24

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 0,5 szkl zmielonego siemienia lnianego
  • 1 jajko eko
  • 4 Ł roztopionego masła klarowanego
  • 0,5 szkl wody
  • kurkuma, sól, pieprz, oregano
WYKONANIE:
Siemię lniane najlepiej zmielić samemu tuż przed użyciem (np. w elektrycznym młynku do kawy). 
Wszystkie składniki zmiksować na w miarę gładką masę (używam miksera ze stopką). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody (ma być gęstości serka). Na papier do pieczenia nakładać łyżką masę, rozprowadzić, aby uzyskać kształt małego okrągłego placka (wielkość podobna do kromki chleba) o grubości ok. 0,5 cm. Dla urozmaicenia można dodać kapary, pokrojonych kilka oliwek lub suszonych pomidorów.

Wyśmienite z tapenadą (przepis), pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów lub serkiem.


Piec ok. 30 min w temp 170oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz