czwartek, 18 czerwca 2015

NALEŚNIKI JAGLANO GRYCZANE (bezglutenowe)

Przygotowanie 10min
Delikatne i naprawdę pyszne!
Dla moich dzieci każda ilość za mała :)
Smażenie 30min

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 2 jaja eko
  • 3 szkl wody
  • 4 Łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • sól himalajska, kurkuma
WYKONANIE:
Składniki zmiksować na gładko (użyłam blendera), ciasto ma mieć konsystencję nieco gęściejszą od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.

Podawać na słono z dowolnym farszem lub na słodko z dżemem, miodem lub ksylitolem.

Naleśniki są dużo lepsze niż z samej mąki gryczanej. Są delikatne i naprawdę pyszne. Nie zdążyłam policzyć ile wyszło sztuk bo dzieciaki pożerały w mgnieniu oka na bieżąco co usmażyłam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz