poniedziałek, 15 czerwca 2015

PUDDING SEZAMOWO MARCHEWKOWY

Gotowanie 20 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI:
  • 4 marchwie
  • 2 niecałe szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 6 całych owoców kardamonu lub ćwierć łyżeczki zmielonego
  • 3 Łyżki tahiny (masła sezamowego)
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • orzechy nerkowca lub włoskie do posypania
WYKONANIE:
Marchew obrać utrzeć na grubej tarce, zalać mlekiem, dodać kardamon i gotować bez przykrycia, aby odparowała woda przez 15-20min. Jeśli dodaliśmy całe owoce kardamonu to po ugotowaniu wyjąć je. Dodać tahinę, miód, ksylitol i zmiksować na gładką masę. Można dodać rodzynki, wymieszać. Podawać najlepiej deser jeszcze ciepły posypany pokrojonymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz