niedziela, 11 października 2015

SŁONE PALUSZKI (bezglutenowe)

Świetna przekąska na imprezę
Przygotowanie 20min
Pieczenie ok. 30min

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl mąki gryczanej (lub orkiszowej)
  • 0,5 szkl zmielonych pestek słonecznika
  • 1 jajko eko
  • 6 Ł roztopionego masła klarowanego
  • 1 szkl wody
  • kurkuma, sól, pieprz, oregano, kmin rzymski
  • opcjonalnie: starty żółty ser

WYKONANIE:
Zmiksować ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę gryczaną, zmielone pestki słonecznika, masło, wodę i przyprawy na w miarę gładką masę (używam miksera ze stopką). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody (ma być gęstości serka). Na papier do pieczenia masę wyciskać przez wyciskacz do kremu, aby uzyskać kształt paluszków. Dla urozmaicenia można posypać startym żółtym serem pod koniec pieczenia. Piec do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od grubości paluszków. Moje miały niecały 1 cm szerokości i 0,5 cm grubości.

Można też pobawić się i formować inne kształty: kółeczka, precelki, kropeczki (do użycia np. 
zamiast grzanek do zupy).



Piec ok. 30 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz