niedziela, 11 października 2015

PIZZA GRYCZANA (bezglutenowa)

Przygotowanie 10min
Czas na wyrośnięcie ok 1h
Pieczenie 30min

SKŁADNIKI:
  • 50g świeżych drożdży
  • 2,5 szkl mąki gryczanej (lub pół na pół z orkiszową)
  • 2,5 szkl wody
  • kurkuma, sól, pieprz, oregano, lubczyk
  • na wierzch dowolne ulubione składniki (np. sos pomidorowy, cebula, papryka, kozi ser w plastrach)

WYKONANIE:
Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać 4 łyżki mąki gryczanej i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15min.
Pozostałą mąkę przesypać do miski, dodać sól, zioła, zaczyn drożdżowy oraz stopniowo wodę ciągle mieszając ciasto łyżką (jest dość płynne, ma konsystencję gęstej śmietany). Pozostawić w cieple, aż do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok 30min). Następnie wylać 1/3 ciasta na blachę łyżką formując koło o średnicy 25-30cm. Ciasto trochę opadnie, więc trzeba dać mu ok 10 min by ruszyło znów w górę. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 175oC stopni, a potem zwiększyć do 200oC. Po ok. 15-20 min wyjąć spód i ułożyć na nim ulubione składniki, zapiec ponownie przez ok. 15 min.

Piec spód ok. 15-20 min i potem 15 min pizzę ze składnikami w temp 200o.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz