SKŁADNIKI:
- 50g świeżych drożdży
- 2,5 szkl mąki gryczanej (lub pół na pół z orkiszową)
- 2,5 szkl wody
- kurkuma, sól, pieprz, oregano, lubczyk
- na wierzch dowolne ulubione składniki (np. sos pomidorowy, cebula, papryka, kozi ser w plastrach)
WYKONANIE:
Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać 4 łyżki mąki gryczanej i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na 10-15min.
Pozostałą mąkę przesypać do miski, dodać sól, zioła, zaczyn
drożdżowy oraz stopniowo wodę ciągle mieszając ciasto łyżką (jest dość płynne, ma
konsystencję gęstej śmietany). Pozostawić w cieple, aż do podwojenia
objętości (u mnie trwało to ok 30min). Następnie wylać 1/3 ciasta na blachę łyżką formując koło o średnicy 25-30cm. Ciasto trochę opadnie, więc trzeba dać mu ok 10 min by ruszyło znów w górę. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 175oC stopni, a potem zwiększyć do 200oC. Po ok. 15-20 min wyjąć spód i ułożyć na nim ulubione składniki, zapiec ponownie przez ok. 15 min.
Piec spód ok. 15-20 min i potem 15 min pizzę ze składnikami w temp 200oC .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz