poniedziałek, 19 października 2015

HUMMUS

Przygotowanie 10min
+ 12h moczenia i +1,5h gotowania ciecierzycy

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 2 Łyżki soku cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżka tahiny (pasty sezamowej)
  • opcjonalnie suszone pomidory lub oliwki

WYKONANIE:
Gotowanie ciecierzycy:
Namoczyć ciecierzycę na noc, następnego dnia odlać wodę, dolać świeżej i gotować ok 1-1,5h (do miękkości), z małym kawałkiem glonu kombu i szczyptą tymianku. 

Przygotowanie pasty:
Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z sokiem z cytryny, oliwą, wycieśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 

Można podawać z nachos, do kanapek np. z chlebkiem jaglanym lub jako dip do pociętych w paseczki surowych warzyw. 

Dla urozmaicenia można dodać pokrojone w małe kawałki suszone pomidory (namoczone wcześniej w oliwie z oliwek) lub kawałki oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz