Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
Pieczenie 25 min
Ilość sztuk 20
SKŁADNIKI:
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej eko
- 1 szkl mąki kukurydzianej eko (lub pół na pół z ryżową lub samą orkiszową w wersji glutenowej)
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego bio
- 3 jaja eko
- 6 daktyli bez pestek
- 2 łyżki ksylitolu (lub dodatkowe 2-4 daktyle)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
- 100g masła klarowanego roztopionego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
- opcjonalnie starta skórka pomarańczowa, płatki migdałów do posypania
WYKONANIE:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski dodać żółtka i ksylitol, utrzeć mikserem na gładką masę Dodać kaszę jaglaną, daktyle, jogurt i pozostałe składniki utrzeć blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki (ja uzywam silikonowych), aby wypełnić 3/4 foremki. Po wierzchu można posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do lekkiego zrumienienia na termoobiegu w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.
Piec ok. 25 min w temp 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz