SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej fasolki adzuki
- 10 suszonych daktyli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka karobu
- dodatki: skórka pomarańczowa w proszku lub suszone truskawki
WYKONANIE:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc) i ugotować z dodatkiem szczypty tymianku lub kawałka glonu kombu (ok 50min). Ugotowaną fasolkę zmiksować blenderem (ja używam takiego ze stopką) wraz z daktylami, olejem kokosowym, kakao i karobem.
Gotową masę można użyć jak Nutelli do smarowania wafli np. ryżowych lub zrobić czekoladki. W drugim przypadku przekładam masę do foremek na lód w różnych kształtach i chowam do lodówki na min. 2h. Moje dzieci nie lubią tak długo czekać, więc wkładam przynajmniej jedną foremkę z czekoladkami na pół h do zamrażalnika, a resztę do lodówki :) Dla urozmaicenia dodaje czasem do masy suszone truskawki lub zmieloną skórkę pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz