środa, 20 grudnia 2017

CZEKOLADKI Z FASOLKI (lub krem a la NUTELLA)

Przygotowanie 15min
+ 12h moczenia i 50min gotowania fasolki
Chłodzenie 2-3h

SKŁADNIKI:
  • szklanka ugotowanej fasolki adzuki 
  • 10 suszonych daktyli
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka karobu
  • dodatki: skórka pomarańczowa w proszku lub suszone truskawki



WYKONANIE:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc) i ugotować z dodatkiem szczypty tymianku lub kawałka glonu kombu (ok 50min). Ugotowaną fasolkę zmiksować blenderem (ja używam takiego ze stopką) wraz z daktylami, olejem kokosowym, kakao i karobem.

Gotową masę można użyć jak Nutelli do smarowania wafli np. ryżowych lub zrobić czekoladki. W drugim przypadku przekładam masę do foremek na lód w różnych kształtach i chowam do lodówki na min. 2h. Moje dzieci nie lubią tak długo czekać, więc wkładam przynajmniej jedną foremkę z czekoladkami na pół h do zamrażalnika, a resztę do lodówki :) Dla urozmaicenia dodaje czasem do masy suszone truskawki lub zmieloną skórkę pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz