środa, 20 grudnia 2017

MUFFINY JAGLANO-CYNAMONOWE

Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
Ilość sztuk 20

SKŁADNIKI:
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej eko
  • 1 szkl mąki kukurydzianej eko (lub pół na pół z ryżową lub samą orkiszową w wersji glutenowej) 
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego bio
  • 3 jaja eko
  • 6 daktyli bez pestek
  • 2 łyżki ksylitolu (lub dodatkowe 2-4 daktyle)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 100g masła klarowanego roztopionego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)
  • opcjonalnie starta skórka pomarańczowa, płatki migdałów do posypania

WYKONANIE:


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.


Do miski dodać żółtka i ksylitol, utrzeć mikserem na gładką masę Dodać kaszę jaglaną, daktyle, jogurt i pozostałe składniki utrzeć blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.


Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki (ja uzywam silikonowych), aby wypełnić 3/4 foremki. Po wierzchu można posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do lekkiego zrumienienia na termoobiegu w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.



Piec ok. 25 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz