wtorek, 22 listopada 2016

ZUPA CEBULOWA

Gotowanie 35 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI:
  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 litry rosołu lub wywaru warzywnego (ew. wody)
  • 3 łyżki mąki żytniej lub orkiszowej eko
  • tymianek, oregano
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i dusić na maśle klarowanym ok 15 min wraz z przyprawami. Do pół kubka zimnej wody wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do cebuli. Wymieszać i dodawać stopniowo rosół (lub wywar/wodę) dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki z mąki. Gotować na niewielkim ogniu ok 20 min.

Do zupy rewelacyjnie pasują grzanki z żytniego chleba (pokrojone w kostkę) lub grzanki z masłem czosnkowo-pietruszkowym z żółtym serem (zapiekane w piecu). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz