SKŁADNIKI:
- 6 średnich cebul
- 2 ząbki czosnku
- masło klarowane do smażenia
- 2 litry rosołu lub wywaru warzywnego (ew. wody)
- 3 łyżki mąki żytniej lub orkiszowej eko
- tymianek, oregano
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i dusić na maśle klarowanym ok 15 min wraz z przyprawami. Do pół kubka zimnej wody wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do cebuli. Wymieszać i dodawać stopniowo rosół (lub wywar/wodę) dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki z mąki. Gotować na niewielkim ogniu ok 20 min.
Do zupy rewelacyjnie pasują grzanki z żytniego chleba (pokrojone w kostkę) lub grzanki z masłem czosnkowo-pietruszkowym z żółtym serem (zapiekane w piecu).
Do zupy rewelacyjnie pasują grzanki z żytniego chleba (pokrojone w kostkę) lub grzanki z masłem czosnkowo-pietruszkowym z żółtym serem (zapiekane w piecu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz