Skrobia jest cukrem, który równie szybko, a może nawet szybciej niż kostki cukru – przekształca się w żołądku w glukozę.
W efekcie skrobia, mimo, że nie jest słodka, jest niczym więcej jak
łańcuchem cząsteczek glukozy. Zaczyna rozkładać się w kontakcie z
zawartym w ślinie enzymem – amylazą.
Kostki cukru składają się z sacharozy, czyli dwucukru będącego
połączeniem fruktozy i glukozy. Dlatego też wolniej niż skrobia podnoszą
poziom cukru we krwi (tzw. glikemia).
Jeśli chcesz schudnąć, to za wszelką cenę unikaj produktów z wysokim indeksem glikemicznym, a więc wszystkich artykułów spożywczych „o obniżonej zawartości tłuszczu”, wzbogacanych mąką lub skrobią, które są cukrami o wysokim indeksie glikemicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz