sobota, 16 lutego 2019

Chlebek ze śliwką

Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30-40 min 

SKŁADNIKI:
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki masła klarowanego roztopionego
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej eko (lub orkiszowej w wersji glutenowej) 
  • 1 jajo eko
  • 2 łyżki syropu daktylowego bio
  • łyżka cynamonu
  • garść suszonych śliwek

WYKONANIE:

Do miski dodać jajka, kaszę jaglaną, roztopione masło, mąkę, syrop daktylowy, cynamon i zblendować. Dodać pokrojone w kosteczkę suszone śliwki, wymieszać. Gotową masę przełożyć na płaską dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia i rozprowadzić na całej powierzchni (używam do tego silikonowej łopatki), starając się zachować równą grubość.


Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do lekkiego zrumienienia na termoobiegu w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Pokroić na blaszce w niewielkie prostokąty i jeszcze zapiec przez kolejne 10-20 min. Im dłużej pieczone tym chlebki wychodzą bardziej chrupiące, zatem czas pieczenia można dopasować do własnych upodobań.



Piec ok. 30-40 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz