środa, 28 lutego 2018

BROWNIE - czekoladowe szaleństwo!

Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min 

SKŁADNIKI:
  • 200 g gorzkiej czekolady eko (o zawartości 70% kakao)
  • 0,5 szkl mleka ryżowego
  • 150g masła
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej eko (lub orkiszowej w wersji glutenowej) 
  • 3 jaja eko
  • 3 łyżki syropu daktylowego bio
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta wanilii
  • opcjonalnie polewa z czekolady

WYKONANIE:

Masło i czekoladę rozpuścić w garnku delikatnie podgrzewając, dodać syrop z daktyli i mleko ryżowe. Ostawić do przestudzenia.


Do miski dodać jajka, ksylitol, wanilię i utrzeć mikserem. Dodać mąkę, wymieszać, a potem, 
 ciągle miksując, stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gotową masę przelać do wysmarowanej masłem foremki (u mnie ceramiczna).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do lekkiego zrumienienia na termoobiegu w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.



Piec ok. 25 min w temp 180oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz