SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady eko (o zawartości 70% kakao)
- 0,5 szkl mleka ryżowego
- 150g masła
- 6 łyżek mąki kukurydzianej eko (lub orkiszowej w wersji glutenowej)
- 3 jaja eko
- 3 łyżki syropu daktylowego bio
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta wanilii
- opcjonalnie polewa z czekolady
WYKONANIE:
Masło i czekoladę rozpuścić w garnku delikatnie podgrzewając, dodać syrop z daktyli i mleko ryżowe. Ostawić do przestudzenia.
Do miski dodać jajka, ksylitol, wanilię i utrzeć mikserem. Dodać mąkę, wymieszać, a potem, ciągle miksując, stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gotową masę przelać do wysmarowanej masłem foremki (u mnie ceramiczna).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do lekkiego zrumienienia na termoobiegu w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.
Piec ok. 25 min w temp 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz