czwartek, 26 stycznia 2017

SZARLOTKA (bezglutenowa, bez jaj)

Przygotowanie 20 min 
Pieczenie 30 min

SKŁADNIKI:
  • 3-4 jabłka
  • 0,5 szkl kaszy jaglanej eko
  • 1 szkl mąki ryżowej eko
  • 0,5 szkl mąki kukurydzianej eko
  • 3 łyżki śmietany eko
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • imbir, kurkuma
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko (bezglutenowego)

WYKONANIE:
Wsypać kaszę jaglaną i obie mąki do miski. Dodać śmietanę, drobno pokrojone masło, szczyptę imbiru i kurkumy, proszek do pieczenia, 2 łyżki ksylitolu i zagnieść ciasto. Jeśli nie klei się, dodać więcej śmietany. Gdy składniki się połączą i ciasto będzie w miarę zwarte (może trochę się kruszyć), wyłożyć castem dno szklanej foremki - u mnie okrągła jak do tarty.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić środki. W wersji szybkiej wystarczy pokroić surowe jabłka, ułożyć na cieście, posypać cynamonem oraz ksylitolem i włożyć do piekarnika.
Piec ok. 30 min w temp 180oC.

Moje dzieci wolą jednak typową wersję z podduszonymi jabłkami, więc robie ją częściej. W tej wersji jabłka należy pokroić w kostkę i poddusić z cynamonem i 1 łyżką ksylitolu. Spód zrobić z 3/4 części ciasta i warto go podpiec przez 15 min. Dopiero potem nałożyć podduszone jabłka, a wierzch posypać pozostałą 1/4 częścią ciasta i piec jeszcze 15-20min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz